Waarom specialisten onmisbaar zijn in een team

Waarom specialisten onmisbaar zijn in een team

Waarom specialisten onmisbaar zijn in een team

Waarom specialisten onmisbaar zijn in een team

Ecologische patronen: specialisten en generalisten

22 juli 2020

Afgelopen zaterdag had ik een belangrijke missie. Samen met mijn man, schoonvader en schoonzus moesten we infiltreren in een geheim laboratorium! We hadden één uur de tijd om vijf bewijsstukken te verzamelen die de onethische experimenten van Dr. Macaroni aan het licht brachten. Spanning en sensatie – in deze escape room in Alkmaar. Afgezien van hoe gaaf het in elkaar zat en hoe leuk het was om deze escape room samen te doen, deed het me ook beseffen dat mijn specialistische bijdrage, zoals beschreven op de verticale dimensie van de AEM-Cube, onmisbaar is in een team.

Bij de briefing wist ik al meteen op welk bewijsstuk ik mij zou storten: inbreken in de server en zoveel mogelijk patientenrecords downloaden naar een externe harde schijf. De tijd ging in en ik zette koers naar de computer. Ik was helemaal in mijn element: goed lezen, patronen puzzelen, de kleinste details opmerken – het wegtikken van de tijd, mijn rondrennende familie en de keiharde Rammstein-muziek op de speakers merkte ik wel op, maar de gedrevenheid om mijn taak te volbrengen maakte me hyper-geconcentreerd. En het lukte! Het bewijsstuk was binnen.

Uiteindelijk hadden we op een haar na alle vijf de bewijsstukken verzameld en konden we een biertje gaan drinken als echte winnaars. Al proostend op onze overwinning zei mijn schoonzus: ‘Wat knap dat je zo je focus wist te behouden op de computer terwijl al die hectiek om je heen gebeurde. Ik was juist bezig met wat iedereen aan het doen was, waar ik in kon springen, en om ervoor te zorgen dat de andere vier bewijsstukken ook opgepakt werden.’ 

Waarom specialisten onmisbaar zijn in een team

Aanschouw. Een team dat volledig zelfsturend naar de taken getrokken worden die ze van nature het beste kunnen uitvoeren. Een team dat energie krijgt van het samenwerken doordat iedereens bijdrage gewaardeerd wordt. Zonder specialist in dit team zou de computercode mogelijk niet gekraakt zijn. Zonder generalist hadden de andere vier bewijsstukken misschien niet genoeg aandacht gekregen.

En jij? Is jouw perspectief meer specialistisch of meer generalistisch? Hoe uit jouw positie op de verticale dimensie van de AEM-Cube zich in het dagelijks leven? 

Marjan Pantjes
mpantjes@human-insight.com
in samenwerking met Zeldi Storni