Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid binnen organisaties

Iets dat een ‘geladen’ betekenis heeft; kan ik mezelf zijn op de werkvloer, dezelfde persoon die ik ben bij vrienden en familie? Waarom zou dit belangrijk moeten zijn om dit denken in een organisatie toe te passen? Er is een verschuiving gaande binnen organisaties en de manier waarop wij mensen willen werken. Deze verschuiving is bijvoorbeeld te zien in het onderzoek van Brene Brown en Amy Edmundson. Onderzoek de onderwerpen diversiteit, inclusie en psychologische veiligheid op de werkplek. Psychologische veiligheid is belangrijker geworden en is een zeer gewild element bij bedrijven over de hele wereld, en met name het belang van dit onderwerp op de werkplek. Nu is het echter de vraag om te begrijpen hoe het praktisch en bruikbaar voor mensen kan worden gemaakt.

De voordelen van psychologische veiligheid zijn gekoppeld aan de algehele teamprestaties en organisatieontwikkeling. Maar voor managementteams of budgethouders kan het moeilijk te kwantificeren zijn. Wat is de return on investment in absolute termen bij het werken aan een moeilijk te vatten onderwerp? Daarom ontwikkelde Human Insight een kwantitatieve en praktische aanpak om te werken met psychologische veiligheid. Samen met David Lewis, London Business School en Alison Reynolds, Ashridge Business School, deed Human Insight onderzoek naar diversiteit binnen organisaties en de onderlinge relatie tussen psychologische veiligheid. Wat leidde tot het hoogtepunt van iets dat we de Quality of Interaction Index noemen, kortweg Qi. De Qi is ingebed in onze aanpak om organisaties te helpen begrijpen wat er op dit moment in hun organisatie speelt en ook de gewenste toestand te bevragen. Met Qi richten we ons op:

  • De staat van de organisatie;
  • De emoties die mensen tonen binnen;
  • Het gedrag dat we op het werk nastreven.

Deze elementen zijn indicatoren om te kwantificeren wat er dagelijks binnen een organisatie gebeurt en vormen zo de huidige staat van onze organisatiecultuur. Psychologische veiligheid is belangrijk om op te merken dat het het vermogen is om uzelf veilig te uiten zonder gevolgen. Het onderwerp psychologische veiligheid aan de orde stellen en inbedden in uw organisaties kan op verschillende manieren en met verschillende strategische resultaten. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van bewustzijn over dit onderwerp, actief werken aan het naar de werkplek brengen van psychologische veiligheidspraktijken of het inbedden in ontwikkelings- of leiderschapsprogramma’s van organisaties.

De klanten die met ons hebben gewerkt, geven aan dat ze de volgende voordelen hebben gekregen van werken met psychologische veiligheid:

  • De Qi-aanpak creëert gemeenschappelijke talen binnen organisaties;
  • Het kwantificeert bepaalde gedragingen en emoties op verschillende organisatieniveaus, die normaal niet gemakkelijk te begrijpen zijn;
  • Het creëert een dialoog tussen de huidige omgeving en de gewenste toestand. Deze gap-analyse is een praktische analyse van wat succes in de weg staat. En wat daaraan te doen;
  • De Qi-rapportagemodule biedt een dashboardfunctie waar organisatie-stakeholders, management, change agents op verschillende niveaus kunnen in- en uitzoomen om te zien waar de prestaties ontsporen.

Meer weten over psychologische veiligheid? Interesse om deze concepten te introduceren bij uw organisatie en medewerkers? Plan een afspraak met een van onze teamleden bij Human Insight. Wij verzorgen graag een intakegesprek met u om de praktische mogelijkheden en mogelijkheden voor het maken van een pilot te bespreken om te kijken wat het beste werkt voor u, uw medewerkers en uw organisatie.

Neem contact met ons op voor meer informatie over het onderwerp psychologische veiligheid en onze praktijkgerichte aanpak.

Psychologische veiligheid