Familiebedrijven

Het belang van familiebedrijven

Familiebedrijven zijn een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. Ruim 275.000 familiebedrijven zorgen voor 49% van de werkgelegenheid en nemen 53% van het bruto binnenlands product voor hun rekening. Er wordt beweerd dat familiebedrijven zelfs beter presteren in vergelijking met niet-familiebedrijven. Terwijl tegelijkertijd ook tegengeluiden suggereren dat familiebedrijven minder risico durven te nemen en daardoor minder zouden innoveren. Maar wat zegt de wetenschap hierover? Bij Human Insight doen wij onderzoek naar familiebedrijven en brengen wij in kaart waar wij ze kunnen ondersteunen. 

Managen van familie organisatie levenscyclus en lange termijn waardecreatie

Familiebedrijven zijn een bijzonder bedrijfstype. Binnen familiebedrijven is er waardecreatie over de jaren heen. Van generatie op generatie. Medewerkers voelen zich meer verbonden en betrokken, zodoende lijken familiebedrijven beter bestand wanneer het economisch tegenzit.

Om de organisatie levenscyclus van familiebedrijven visueel inzichtelijk te maken gebruiken wij de Groei-Curve. Door de jaren heen groeit een (familie)bedrijf, maar worden er ook bepaalde groeiknelpunten gepasseerd. Organisaties die in staat zijn om succesvol te groeien, en zeker familiebedrijven, hebben een lange termijn visie en plannen vooruit met een duidelijk doel voor ogen: de stip aan de horizon. Daarom is het belangrijk om te blijven innoveren, de volgende generatie(s) bij de onderneming te betrekken en niet te lang te teren op het eerder opgebouwde succes.

Binnen Human Insight hebben wij verschillende organisaties onderzocht en kunnen wij concluderen dat er onder- en bovenstromen zijn die gemanaged moeten worden. Dit betreft de ‘harde kant’ van de organisatie die proces gestuurd is en de ‘zachte kant’ die de ontwikkeling van mens en cultuur ondersteunt. Binnen Human Insight noemen wij dit ook wel de Strategische Groei Scan voor Familiebedrijven. Deze scan geeft inzicht in de dynamieken die zich afspelen op dit exacte moment binnen het familiebedrijf en welke onderstromen niet direct zichtbaar zijn, maar wel impact hebben op performance. 

familiebedrijven
Afbeelding. Human Insight Familiebedrijven model voor langdurige waardecreatie

Familierelaties: van ouder-kind naar voorbeeldige business relatie

Een familiebedrijf heeft een heel andere dynamiek op verschillende lagen in vergelijking met niet-familiebedrijven. Als familie ben je samen verantwoordelijk voor het bedrijf, de ouder-kind relatie of neef-nicht relatie is naast persoonlijk ook een zakelijke relatie. Hierdoor lopen diverse thema’s vaak door elkaar heen en kan er een machtsstrijd ontstaan die ook tot aan de eetkamertafel doorgaat.

Uit onze onderzoeksresultaten blijkt dat de relatie en rollen van familieleden een belangrijk aspect zijn die impact hebben op de successieplanning en benoeming van familieleden in het bestuur of managementteam. Human Insight biedt op dit vlak begeleiding om inzicht te verkrijgen in de teamdynamieken binnen het familiebedrijf, tussen familieleden en tussen niet-familieleden. Deze inzichten bieden consensus om strategische vraagstukken, resultaatgebieden en rollen te bespreken. Wat voorheen wellicht aan de eetkamertafel op ‘onderbuikgevoel’ werd besproken krijgt met onze begeleiding zodanig een objectieve weging van de juiste talenten op de juiste plek binnen de organisatie. 

Governance vraagstukken: Leiderschap versus ondernemerschap

Door de jaren heen, waarin een familiebedrijf bestaat, kent het bedrijf meerdere governance vormen en vraagstukken. Een van de belangrijkste thema’s die wij hebben geconstateerd is de mate van omgang en doorvoering van verandering en vernieuwing. De link die Human Insight hierin maakt is die van leiderschap en ondernemerschap. Hoe gaat een familiebedrijf om met het afdekken van risico’s over de generaties en welke rol hebben de verschillende generaties op strategische besluitvorming? Human Insight faciliteert deze vraagstukken door een combinatie te maken tussen de menselijke- en proceskant die plaatsvindt binnen een organisatie. Daarbij helpen wij het familiebedrijf met concrete handvatten en inzichten om sturing te geven aan het managen van verandering en governance vraagstukken. 

Services die Human Insight biedt

1. Executive coaching

Persoonlijke begeleiding van geaccrediteerde senior coaches die ervaring hebben in het bijstaan van ondernemers binnen een familiebedrijf. Zij bieden ondersteuning om persoonlijk te groeien of bij het verder ontwikkelen van leiderschapsaspecten.

2. Inzicht in teamdynamieken

Verkrijg tastbare inzichten in de optimale bijdrage van individuen en familieleden. Hierin bieden wij antwoorden op vragen als; Welk type mensen zit er in een management team? Hoe verloopt de dialoog? Begrijpt een team (familieleden) elkaar? Zijn er terugkerende conflicten?

3. Strategic Growth Scan

Verkrijg inzicht in de boven- en onderstromen die zich afspelen binnen het familiebedrijf die impact hebben op performance. Combineer strategische inzichten met het in kaart brengen van organisatiegedrag en groeipijnen. 

4. Mission Driven Priorities en Strategic Doing

Van organisatierollen naar resultaatgebieden. Een procestechniek die de brug slaat tussen strategie en operatie. Hoe houden wij de vinger aan de pols van de uitvoering van de strategie in de dagelijkse uitvoering? Mission driven priorities brengt de strategische slagkracht in kaart van de organisatie en biedt een dashboard om verandering te managen.

Neem contact met ons op

Weten wat wij voor jou en je organisatie kunnen betekenen? Maak direct een afspraak of vraag een vrijblijvende offerte op. Wij staan voor je klaar!

Solliciteer direct!

Stuur direct een open sollicitatie of bekijk onze openstaande vacatures.

Vul je gegevens in, upload je motivatiebrief en CV en wij nemen binnen een week contact met je op.